Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Noile schimbari legislative care vizeaza activitatea operatorilor economici se refera la controlul online al caselor de marcat. Pentru a stopa evaziunea fiscala, ANAF impune folosirea case de marcat cu jurnal electronic. Toate persoanele juridice care comercializeaza bunuri sau servicii vor fi obligate sa le foloseasca, prin aceasta decizie. Nerespectarea ei atrage consecinte majore.

Casele de marcat cu jurnal electronic sau cu jurnal intarziat sunt modelele care tiparesc automat dublura bonurilor la sfarsitul zilei. Celalalt tip de aparate fiscale tipareste aceste dubluri in paralel, pe o rola jurnal. Copiile tuturor bonurilor, fie ca au fost tiparite simultan sau la sfarsitul zilei, trebuie pastrate de comercianti timp 2 ani.

Asadar, casele de marcat cu jurnal electronic, asemenea celor clasice, efectueaza operatiuni comerciale. Diferenta este ca acestea inregistreaza toate datele tranzactiilor, inclusiv numele comerciantului si datele de identificare ale aparatului si ca nu mai folosesc role de hartie aditionale. Acestea, prin tehnologia pe care o vor utiliza, vor crea legatura cu serverele ANAF. Toate datele vor fi inregistrate in timp real, chiar si atunci cand casa de marcat nu este conectata la internet, transmisia fiind realizata ulterior, odata cu restabilirea conexiunii.

Inca o noutate este si ca operatorii economici vor fi de acum scutiti de trimiterea rapoartelor fiscale zilnice catre autoritatea fiscala, acest lucru realizandu-se automat.

Potrivit unui comunicat de presa dat de Guvern,  principalele elemente de noutate cuprinse in actul normativ sunt:

  • Fiecare aparat de marcat va trebui sa contina un modul fiscal propriu, prin intermediul caruia controleaza operatiunile specifice activitatii fiscalizate, precum si un modul de comunicatie, care poate asigura conectarea la un sistem informatic de monitorizare si supraveghere al ANAF.
  • Prin implementarea Registrului national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale, se creeaza premisele debirocratizarii procedurilor efectuate in legatura cu aparatele de marcat (fiscalizare, sigilare, schimbarea memoriei fiscale sau a jurnalului electronic, reparatii, etc.) inregistrarea acestora urmand sa se realizeze electronic.
  • Face posibila, la optiunea contribuabilului, achizitionarea si utilizarea unui alt dispozitiv, de tip PC, telefon inteligent, tableta, POS, conectat la o imprimanta fiscala.
  • A fost eliminata obligatia contribuabilului de a solicita si obtine de la organul fiscal certificatul de atestare fiscala, in vederea obtinerii autorizatiei de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale.
  • Rezumatul  bonului fiscal  care se transmite la ANAF cuprinde : valoarea totala a bonului fiscal; numarul de ordine al bonului; data, ora si minutul emiterii bonului; seria fiscala a aparatului de marcat electronic fiscal; valoarea totala a TVA pe cote ale acesteia.
  • Termenul de valabilitate a autorizatiei de distributie a aparatelor de marcat electronice fiscale a fost majorat de la 3 ani la 5 ani. Totodata, a fost introdusa notiunea de reautorizare, aceasta putand fi solicitata cu cel putin 60 de zile inainte de expirarea termenului de valabilitate a autorizatiei.

Principalele avantaje ale sistemului de monitorizare propus prin hotararea de guvern sunt:

  • asigura obtinerea mai rapida de catre ANAF a datelor din bonurile fiscale, cu costuri mai mici atat pentru autoritatea fiscala, cat si pentru contribuabili;
  • asigura premisele reducerii semnificative a evaziunii fiscale din domeniul comertului cu amanuntul si serviciilor, cu efecte imediate in cresterea veniturilor bugetare ;
  • asigura un grad inalt de securizare si implicit riscuri mai mici de nefiscalizare a tranzactiilor;
  • asigura premisele unei concurente loiale intre contribuabili.

Pentru servicii de consultanta, specialistii TehnicaFiscala.ro iti stau la dispozitie.