Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Detii o afacere si te intrebi daca este timpul sa achizitionezi un aparat POS?

Sistemele POS sunt alcatuite dintr-un set de dispozitive si soft-uri ce ajuta magazinele, restaurantele, cafenelele etc. sa isi desfasoare activitatea intr-un mod cat mai eficient. De la inregistrarea vanzarilor si pana la gestionarea inventarului, un astfel de aparat este un adevarat ajutor.

Continua sa citesti si afla ce este, cum ajuta si cat costa un sistem POS performant!

Ce inseamna si ce este un aparat POS?

POS inseamna „Point of Sale”, iar in limba romana este tradus ca si „punct de vanzare”, si este un sistem de plata modern. Acesta are integrate functii de baza, precum inregistrarea si procesarea tranzactiilor, scanarea codurilor de bare ale produselor, calcularea preturilor si generarea bonurilor sau a facturilor pentru clienti. In plus, POS-ul are si functii complexe, cum ar fi gestionarea inventarului, urmarirea vanzarilor si a rapoartelor financiare etc.

Un aparat POS este format din mai multe componente hardware si software care lucreaza impreuna pentru a facilita procesul de vanzare si a furniza informatii relevante despre afacere.

 • Hardware-ul (format din componente fizice) include de obicei un terminal de vanzare, un scaner de coduri de bare, un cititor de carduri si un afisaj pentru client.
 • Software-ul (sau sistemul operational) permite inregistrarea produselor, calcularea preturilor, gestionarea stocurilor, procesarea platilor si generarea rapoartelor de vanzare.

Aceste doua componente sunt interconectate si lucreaza impreuna pentru a oferi utilizatorilor cea mai buna experienta.

Ce caracteristici si functii are un aparat POS?

Bazandu-se pe cele doua componente amintite mai sus, toate POS-urile, indiferend de complexitate, indeplinesc urmatoarele functii de baza. Iata care sunt:

Gestionarea produselor si stocurilor in timp real

Un sistem POS permite gestionarea eficienta a produselor si stocurilor. Utilizatorul poate inregistra produsele in sistem, adaugand detalii precum descrieri, coduri de bare si preturi. In acelasi timp, sistemul monitorizeaza stocurile in timp real, oferind informatii precise despre disponibilitatea produselor.

Procesarea rapida a tranzactiilor

Un aparat POS este eficient si faciliteaza procesarea rapida a tranzactiilor. Angajatii pot scana codurile de bare ale produselor cu ajutorul unui cititor de coduri de bare sau pot cauta produsele in baza de date, reducand astfel timpul necesar incheierii unei tranzactii.

Acest lucru are ca rezultat o experienta mai placuta pentru clienti, dar si cresterea eficientei angajatilor.

Integrare cu dispozitive periferice

Unui sistem POS ii pot fi adaugate diverse dispozitive periferice, cum ar fi scanere de coduri de bare, cititoare de carduri, imprimante de chitante sau sertare de bani. Folosirea unor astfel de dispozitive reduce sansele de aparitie a erorilor si creste eficienta atat a aparatului POS, cat si a angajatilor.

Optiuni multiple de plata

Un aparat POS accepta optiuni multiple de plata pentru a satisface nevoile diversificate ale clientilor. De la plati cu cardul bancar la plati mobile sau numerar, sistemul POS poate accepta diferite modalitati de plata si poate gestiona tranzactiile intr-un mod securizat si eficient.

Generarea rapoartelor si analizelor

Un sistem POS poate genera rapoarte detaliate si analize ce pot fi foarte folositoare pentru afacere. Acestea ofera informatii valoroase despre vanzari, stocuri, tendinte ale clientilor si performanta generala a afacerii.

Gestionarea clientilor si a programelor de loialitate

Un POS poate gestiona programe de loialitate princ care este analizata activitatea clientilor. Sistemul poate pastra informatii despre clienti, precum preferinte, istoricul achizitiilor si punctele acumulate.

Aceasta functie faciliteaza construirea relatiilor puternice cu clientii si personalizarea ofertelor, stimuland fidelizarea si cresterea vanzarilor.

Usurinta in utilizare si interfata intuitiva

Sistemul POS are o interfata intuitiva si usor de utilizat. Astfel, angajatii se pot adapta rapid la sistem si il pot folosi intr-un mod eficient.

Ce sisteme POS exista si cum se diferentiaza?

In functie de nevoile si caracteristicile fiecarei afaceri, exista trei tipuri principale de sisteme POS: fix, portabil si mobil. Iata mai multe detalii despre fiecare:

Sistem POS fix

Acesta este primul tip de sistem POS aparut pe piata si ramane o optiune populara pentru majoritatea afacerilor de retail si restaurante. Acest sistem consta intr-un terminal static amplasat pe o tejghea sau un punct de vanzare dedicat, fiind conectat la alte componente, cum ar fi imprimanta de bonuri, cititorul de coduri de bare si sertarele de bani.

Iata care sunt principalele caracteristici ale unui sistem POS fix:

 • Stabilitate si rezistenta. Sistemul fix este construit pentru a face fata unui flux foarte mare de clienti.
 • Functii avansate. Aparatul POS poate fi folosit pentru gestiunea stocurilor, analiza vanzarilor si integrarea cu alte sisteme de gestionare a afacerii.
 • Ecran de dimensiuni mari. Sistemul POS fix are un ecran tactil mare, ceea ce face usor de citit informatiile si faciliteaza navigarea in meniuri.
Sistemele POS portabile

Sistemul POS portabil a castigat popularitate in special in industria ospitalitatii si a serviciilor, unde personalul are nevoie de cat mai multa mobilitate. De asemenea, poate fi folosit si in cadrul afacerilor ce au un spatiu limitat, dar au nevoie de un sistem POS modern, asa cum sunt ar fii un food truck sau un magazin mic.

Principalele avantaje ale folosirii unui sistem POS portabil includ:

 • Utilizatorul poate lua comenzile de la clienti oriunde in locatie, fara a fi restrictionat de un punct de vanzare static.
 • Acest aparat este usor de transportat si de manevrat, ceea ce faciliteaza interactiunea cu clientii si procesarea rapida a platilor.
 • Integrare cu alte accesorii. Chiar daca este portabil, poate fi integrat cu alte dispozitive sau are integrate functii precum cititoare de coduri de bare sau imprimante de bonuri.
Sistem POS mobil

sistem POS portabil

Sistemul POS mobil este de fapt o aplicatie software specializata pentru gestionarea tranzactiilor si a operatiunilor de vanzare ce poate fi instalata pe telefon sau tableta.

Caracteristicile distincte ale sistemelor POS mobile includ:

 • Portabilitate: Deoarece sistemul POS este integrat direct intr-un dispozitiv mobil, utilizatorii pot lua cu usurinta acest sistem oriunde se deplaseaza.
 • Conectivitate wireless. Sistemul se conecteaza la retele mobile sau Wi-Fi pentru a procesa tranzactiile in timp real si pentru a accesa informatii actualizate despre produse si inventar.
 • Flexibilitate in configurare. Comerciantii pot personaliza si configura aplicatiile POS mobile in functie de necesitatile afacerii lor.

Fiecare aparat in parte este complex si are roluri diferite. Iata care sunt principalele diferente intre sistemele POS fixe, portabile si mobile:

 • Sistemele POS fixe sunt instalate intr-un punct de vanzare static, in timp ce cele portabile si mobile pot fi utilizate in orice locatie.
 • Volum de inregistrari. Sisteme fixe sunt folosite in special in unitatile cu un flux foarte mare de clienti si a unui numar mare de actiuni ce trebuie efectuate (scanare, verificare preturi, imprimare bonuri etc), in timp ce sistemele fixe si mobile sunt folosite in unitatile cu un numar mai mic de clienti.
 • Sistemele POS portabile sunt usor de transportat si utilizate in special in interiorul locatiei afacerii, pe cand cele mobile pot fi folosite oriunde exista acces la internet, inclusiv in deplasari.
 • Sistemele POS fixe ofera functionalitati avansate, cum ar fi gestionarea stocurilor si emiterea unor rapoarte complexe, care pot fi limitate in cazul sistemelor portabile si mobile.
 • Integrarea accesoriilor hardware. Sistemele POS fixe sunt adesea conectate la diverse periferice (cantare electronice, scannere multiple, sertare de bani). Cele portabile si mobile sunt mai limitate din acest punct de vedere deoarece principala lor functie este sa fie mobile.

Sisteme POS all in one – ce beneficii aduc?

In comparatie cu un sistem clasic, sistemele all in one reprezinta o inovatie in domeniu si sunt o solutie completa pentru toate nevoile antreprenorilor. Ele includ sisteme si soft-uri ce pana nu de mult necesitau achizitionarea separata a mai multor aparate: terminale de plata, cititor de coduri de bare, cantar electric, sistem de gestiune a inventarului etc.

Unul dintre aspectele cheie ale sistemelor POS all in one este partea hardware, fizica. Aparatul include un ecran tactil intuitiv si rezistent, un terminal de plata integrat, cititor de coduri de bare de inalta performanta si alte dispozitive necesare afacerilor. Prin combinarea tuturor acestor componente intr-un singur dispozitiv compact, se economiseste foarte mult spatiu, dar si timp.

Un al doilea aspect important, este soft-ul complet, intuitiv si functional cu care sistemul all in one vine echipat. Acesta indeplineste functii precum gestionarea in timp real a inventarului, prelucrarea platilor, urmarirea vanzarilor si generarea unor rapoarte de activitate complexe.

Nu in ultimul rand, in general, furnizorii de aparate POS ofera asistenta tehnica si actualizari de software tuturor clientilor si nu numai.

Acest lucru ii ajuta pe utilizatori sa aiba un sistem functional, actualizat, care sa ofere intotdeauna maximum de eficienta.

Asadar, principalele beneficii ale utilizarii unui sistem POS all in one sunt:

 • Simplificarea gestionarii afacerii.
 • Economisirea spatiului in locatie.
 • Eficienta sporita in fluxul de lucru.
 • Control si securitate imbunatatite.
 • Scalabilitate in functie de nevoile afacerii.
 • Asistenta tehnica si actualizari software

Toate aceste caracteristi fac ca un sistem POS all in one sa fie un adevarat ajutor in cadrul afacerilor indiferent de domeniul de activitate si marime.

Ce este un soft POS?

aparat POS

Un soft pentru POS este aplicatia pe baza cazuia sistemele POS functioneaza. Acesta poate fi instalat pe un sistem POS fix sau mobil, pe telefoane sau tablete. Un software pentru POS are functionalitati complexe si variate ce sustin gestionarea afacerilor. Iata cateva functii cheie ale unui soft:

 • Inregistrarea vanzarilor. Un soft pentru POS permite angajatilor sa inregistreze tranzactiile cu usurinta, scanand codurile de bare ale produselor sau introducand manual informatiile. Aceste informatii sunt stocate in sistem pentru a crea rapoarte detaliate si a oferi o imagine de ansamblu asupra performantelor afacerii.
 • Gestionarea stocului. Un software pentru POS permite afacerii sa urmareasca stocurile si sa gestioneze inventarul in timp real. Astfel, proprietarii de afaceri pot preveni epuizarea stocurilor, asigurandu-se ca au mereu produsele solicitate de clienti disponibile.
 • Procesarea platilor. Un POS eficient permite procesarea rapida si sigura a platilor, acceptand diverse metode de plata, cum ar fi cardurile de credit, cardurile de debit sau platile prin aplicatii mobile.
 • Generarea de rapoarte si analize. Un soft pentru POS ofera posibilitatea de a genera rapoarte detaliate privind vanzarile, stocurile, fluxul de numerar si alti indicatori cheie. Aceste informatii sunt valoroase pentru luarea deciziilor strategice, imbunatatirea eficientei si cresterea profitabilitatii.
Ce tipuri de soft-uri pentru POS exista?

Exista o varietate de soft-uri pentru POS disponibile pe piata, fiecare cu caracteristici specifice adaptate nevoilor diferitelor afaceri. Iata cateva tipuri comune de software-uri pentru POS:

Software pentru POS cu caracteristici de baza. Aceste soft-uri sunt simple si usor de utilizat, oferind functionalitati de baza, cum ar fi inregistrarea vanzarilor si gestionarea stocului. Acestea sunt potrivite pentru afacerile mici cu cerinte minime.

Software pentru POS cu caracteristici avansate. Aceste soft-uri sunt mai complexe si ofera functionalitati extinse, cum ar fi gestionarea rezervarilor, integrarea aplicatii si site-uri de e-commerce sau servicii de marketing. Acestea sunt ideale pentru afacerile in crestere sau pentru cele cu nevoi mai complexe.

Software pentru POS specializat. Exista si software-uri pentru POS specializate, adaptate unor industrii specifice, cum ar fi restaurantele, magazinele de retail, saloanele de infrumusetare, firme de curierat, prestatori de servicii etc. Aceste soft-uri au functionalitati personalizate pentru nevoile ale fiecarui domeniu in parte.

Role POS – De ce ar trebui sa folosesti hartie termica pentru sistemele POS?

Hartia termica este un tip special de hartie utilizat doar impreuna cu imprimantele termice. Diferita de hartia obisnuita, hartia termica are proprietati termosensibile care reactioneaza la caldura.

In procesul de imprimare termica, prin aplicarea caldurii in anumite zone sunt activate substantele chimice existente pe hartie, iar imaginile sau textul dorit apar. Aceasta metoda de imprimare fara cerneala sau tus ofera multiple avantaje, inclusiv:

 • Calitate imbunatatita a imprimarii. Rolele POS ofera o calitate excelenta a imprimarii, producand text si grafica clare, fara pete. Aceasta caracteristica este deosebit de importanta pentru chitantele care contin informatii importante pentru retur sau garantie.
 • Viteza de imprimare mai mare. Deoarece imprimarea termica se bazeaza pe caldura, procesul este rapid si eficient, permitand procesarea rapida a tranzactiilor. Acest lucru este avantajos pentru afacerile cu volum mare de clienti.
 • Solutie rentabila. Sisteme ce folosesc hartie termica nu au nevoie de cartuse de cerneala sau de toner, reducand costurile cu consumabilele.
 • Rolele de hartie termica sunt proiectate pentru a rezista trecerii timpului. In cazul bonurilor imprimate cu cerneala, textul se sterge destul de repede. In schimb, imprimarea termica nu se estompeaza sau se murdareste cu usurinta

Tehnologia de imprimare termica se dovedeste un real ajutor in cadrul afacerilor. Totusi, inainte de a cumpara hartie termica, asigura-te ca imprimanta aparatului POS este una termica si nu pe cerneala sau tus.

Cat costa un POS si ce aspecte influenteaza pretul?

Cand vine vorba de pret, nu exita un rapsuns general valabil. In functie de domeniul de activitate, de marimea si nevoile specifice ale afacerii, de complexitatea aparaturii, costurile pot sa creasca sau sa scada. Iata cateva motive ce pot influenta costul unui POS:

 1. Componentele hardware. Performanta si functiile, precum procesorul, capacitatea RAM, memoria de stocare a datelor, accesorii (scanner cod de bare, sertar etc) pot afecta pretul. Cu cat aparatura este mai complexa si mai de calitate, cu atat POS va fi mai scump.
 2. Soft POS. Sistemele POS pot veni cu diferite aplicatii software si functionalitati incluse. Software-ul poate varia in functie de complexitatea sa si de complexitatea functiilor. Cu cat sistemul POS are mai multe functionalitati sofisticate, cu atat pretul este mai ridicat.
 3. Servicii suport. Daca furnizorul ofera si servicii de instalare, mentenanta si suport tehnic, este posibil ca pretul sistemului sa creasca odata cu serviciile suplimentare oferite.

Asadar, cu cat sistemul POS este mai complex, cu atat costurile asociate modelului ales vor creste.

Pentru sistem POS de cea mai buna calitate, bazeaza-te doar pe furnizori de incredere. La Cria Soft vei gasi intotdeauna aparatura fiscala si servicii complete. Suna acum si alege POS-ul potrivit cu ajutorul expertilor!