Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Aproape toate serviciile care vand produse sau servicii catre consumatori / clienti trebuie sa aiba case de marcat pregatite sa elibereze bon fiscal pentru acestia din urma. Conform legii in vigoare, nu poti desfasura operatiuni de acest tip fara o astfel de casa.

Totodata, trebuie sa iei in considerare si fiscalizarea acestui echipament. Acest proces este si el obligatoriu. Altfel, nu poti folosi o casa de marcat pentru a elibera bon pana aceasta nu este fiscalizata.

In alta ordine de idei, sunt multe lucruri pe care ar trebui sa le stii despre echipamentele de acest tip. Din fericire, tocmai ce ai gasit acest articol care iti va spune tot ceea ce trebuie sa stii si te va pregati corespunzator pentru deschiderea afacerii tale!

Case de marcat – pret: ieftine sau de calitate?

Desigur, unul dintre aspectele principale pe care administratorii unei afaceri trebuie sa il ia in considerare este pretul echipamentelor, inclusiv cele fiscale. Acest lucru este ingreunat si de faptul ca exista atat case traditionale, cat si case moderne.

Apoi, poti inchiria o casa sau cumpara una cu pret intreg (sau second-hand). Mai exact, ai destul de multe optiuni cand vine vorba de achizitionarea unei case de marcat – pret, stil, functionalitati si asa mai departe.

Totusi, recomandarea noastra este sa eviti casele extrem de ieftine. De obicei, acestea nu prezinta un meniu in limba romana sau functionalitati care pot fi esentiale pentru afacerea ta. De exemplu, magazinul nostru online iti pune la dispozitie produse cu meniu reconfigurat – anume limba romana plus imbunatatirea experientei utilizatorului in meniu – si la un pret accesibil. Cu noi, ai garantia calitatii si in cazul unui produs mai ieftin!

Afla mai multe despre oferta magazinului TehnicaFiscala apasand butonul de mai jos!

Fiscalizare si conectarea casei de marcat la ANAF

Dupa cum am mentionat, cel mai important proces din viata unei case de marcat este fiscalizarea acesteia. De o parte a acestui proces te poti ocupa chiar tu. In schimb, a doua jumatatea a procesului poate fi realizata doar de o entitate specializata in tehnica fiscala – precum Cria Soft Solutions.

Trebuie mentionat si faptul ca numai o astfel de entitate iti poate instala casa de marcat la punctul de lucru, dar si antrena angajatii in vederea folosirii echipamentului. Astfel, procesul de fiscalizare casa de marcat nu este o pierdere de timp.

Apoi, cand vine vorba de conectarea case de marcat la serverele ANAF, trebuie sa stii ca doar unele modele de case au disponibila aceasta functie – mai exact, anumite modele Datecs cu conexiune LAN si toate casele Datecs ce prezinta conexiune prin GPRS. Cum te ajuta acest lucru?

Ei bine, conexiunea in permanenta la serverele ANAF implica transferul memoriei fiscale a casei catre acestea. Astfel, atunci cand vei scoate casa din functiune, nu trebuie sa livrezi personal memoria acesteia la ANAF.

Ai nevoie de servicii de fiscalizare sau aferente acesteia? Butonul de mai jos te poate ajuta!

Tipuri de case de marcat

Contrar asteptarilor, exista destul de multe tipuri de case de marcat. In functie de tipul sau domeniul afacerii pe care o administrezi, vei avea de ales intre:

Case de marcat electronice cu structura inchisa, izolate

Aceste case prezinta hardware dedicat, functii de baza care nu pot fi modificate si nu pot fi conectate la alte aparate sau terminale. Baza de date a acestora este proprie si integrata, memoria este fixa, iar modulul fiscal propriu zis apartine de partea de hardware a casei de marcat.

Case de marcat electronice cu structura inchisa, conectate la calculator

Acestea nu sunt foarte diferite fata de casele de marcat cu jurnal electronic mentionate anterior. Principala diferenta este prezenta unei interfete care permite conectarea la un calculator. Astfel, se permite si modificarea anumitor comenzi, citirea bazei de date a casei, precum si adaugarea de noi comenzi, dupa caz.

Case de marcat electronice computerizate

Acestea iau forma unui calculator in care este inclusa si o placa fiscala. Calculatorul fiscal dispune de un modul fiscal si program de control proprii. Interfata casei de marcat va fi afisata pe monitorul calculatorului, prin intermediul unei conexiuni cu casa de marcat in sine. Exista posibilitatea de modificare a comenzilor.

Aparate / terminale ce prezinta functii de case de marcat

Exista si aparate sau terminale care pot fi echipate cu o placa si un modul fiscal, echipamente de tip POS bancar. Totodata, acestea prezinta mai multe functii, pe langa cele de baza ale unei case de marcat. Aceste tipuri de aparate / terminale sunt deseori cautate de administratorii care vor sa ofere un aspect premium afacerii lor.

Imprimante fiscale

Imprimantele prezinta un modul fiscal, memorie fiscala, dar si periferice. Totusi, nu prezinta aplicatie proprie si trebuie conectate la un calculator, terminal, echipament de tip POS, smartphone (trebuie sa existe o aplicatie dedicata care sa permita conectarea).

Case de marcat electronice

Casele de marcat electroncie simple prezinta hardware dedicat, modul fiscal, program de control, aplicatie, functii de baza, baza de date proprie si interfete pentru comunicarea cu echipamente sau periferice externe. In unele cazuri, este posibila si modificarea comenzilor si functiilor de baza ale unei asemenea case de marcat.

Case de marcat Datecs – etalonul performantei

Cine este Datecs? Ei bine, in termeni foarte scurti, Datecs este unul din dezvoltatorii si producatorii de case de marcat recunoscuti la nivel mondial. Programele dezvoltate de acestia sunt prezente la majoritatea caselor de marcat de pe teritoriul Europei – si in procent de peste 95% in tara mama a companiei, Bulgaria.

Compania Datecs a fost infiintata in anul 1990 de o echipa de oameni de stiinta a Institutului de Cibernetica Aplicata de atunci (parte a Academiei Bulgare de Stiinte). In momentul de fata, peste 45% din casele de marcat din Bulgaria poarta sigla Datecs.

Firma produce case, imprimante fiscale si o multitudine de alte produse de natura fiscala, dar dezvolta si programe pentru acestea – precum FlexType si FlexWord. Tari precum Japonia si Statele Unite se numara printre importatorii de case de marcat Datecs.

Acestea sunt motivele pentru care magazinul nostru online, TehnicaFiscala.ro, contine in principal acest brand de case. Sunt trainice, de incredere si foarte usor de utilizat. Datecs este brandul recomandat de orice entitate profesionista in domeniul tehnicii fiscale.

Casa de marcat portabila – este potrivita pentru afacerea ta?

Majoritatea oamenilor de afaceri ar fi de parere ca o casa de marcat portabila este un must-buy, indiferent de tipul afacerii pe care o administreaza. Totusi, nu este chiar asa. 

In primul rand, trebuie sa iei in considerare costul unei asemenea case de marcat. Acestea sunt de obicei mai scumpe, din moment ce comunica cu serverul de la distanta si permit eliberarea de bon fiscal on-the-go, dupa cum s-ar spune.

Apoi, daca ai un punct de lucru fix, cum ar fi tejgheaua unei unitati comerciale, nu prea ai nevoie de portabilitate. Casele de marcat portabile sunt, in general, concepute special pentru afacerile HoReCa si pentru cele de tip ridesharing (Uber si altele). O casa de marcat portabila este potrivita si pentru orice afacere care comercializeaza servicii sau produse in regim ambulant. Totodata, tine minte faptul ca, in functie de regimul/punctul de lucru in care vei folosi casa de marcat, trebuie sa furnizezi documente aditionale in timpul procesului de fiscalizare.

Ce implica procedura de defiscalizare case de marcat?

Atunci cand decizi sa inchizi punctul de lucru sau cand ai case de marcat pe care planuiesti sa nu le mai folosesti, acestea trebuie defiscalizate. Acest proces este obligatoriu si are aceeasi importanta ca si cel de fiscalizare.

Procesul de defiscalizare case de marcat implica predarea memoriei fiscale a casei la Administratia Financiara, anularea numarului de ordine primit de la DGFP si scoaterea din functiune a casei in sine, etapa deseori numita radiere.

Predarea memoriei fiscale si anularea numarului de ordine implica furnizarea anumitor documente institutiilor aferente – deci realizarea de doua dosare. Memoria fiscala se extrage din casa de marcat de catre un tehnician autorizat, asistat de un inspector fiscal.

Trebuie totodata sa stii ca schimbarea punctului de lucru in care va fi folosita casa de marcat tot necesita defiscalizare. Casa este inregistrata ca fiind utilizata intr-o anumita locatie – astfel, cand aceasta din urma de schimba, procesul de fiscalizare trebuie facut din nou, pentru noua locatie.

Mai sunt lucruri pe care trebuie sa le stii?

Doar unul singur, momentan.

Mai exact, esti obligat prin lege sa inchei un contract de service casa de marcat cu o entitate autorizata. Acel service se va ocupa de instruirea angajatilor tai, dar si de o mare parte a procesului de fiscalizare (pe langa mentenanta preventiva si regulata obligatorie).

Evident, service-ul este singura entitate care poate realiza reparatii la nivelul casei. Acestea nu ar trebui facute pe cont propriu.

Din fericire pentru tine, Cria Soft Solutions iti poate oferi servicii complete de tehnica fiscala pentru afacerea ta la preturi deosebit de avantajoase. Tot ce trebuie sa faci este sa apesi butonul de mai jos si sa ne contactezi!