Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Intr-o miscare menita sa aduca mai multa transparenta si corectitudine in industria ospitalitatii, la inceputul anul 2023 au intrat in vigoare mai multe reguli fiscale referitoare la impozitarea si fiscalizarea bacsisului.

Daca termenii „impozitarea bacsisului”, „fiscalizare” sau „implicari fiscale” iti sunt straini, nu e problema. Continua sa citesti si afla ce anume se intampla si cum te vor afecta pe tine, clientul, aceste noi reguli!

Ce este bacsisul si de ce este important?

Bacsisul este acea suma de bani pe care o oferi suplimentar atunci cand platesti nota de plata intr-un restaurant, bar sau cafenea.

In general, bacsisul este ca un gest de multumire pentru eforturile angajatilor si pentru ospitalitatea de care te-ai bucurat, iar pana in 2023 modul in care era fiscalizat si impozitat era destul de neclar.

Pana acum, aceste sume de bani erau adesea lasate la latitudinea ta si de cele mai multe ori nu erau inregistrate fiscal. Cu noile reguli impuse prin legea fiscalizarii bacsisului, lucrurile se schimba, deoarece bacsisul este impozitat si trecut pe bonul fiscal.

Fiscalizarea bacsisului – ce inseamna?

Fiscalizarea si bacsisului inseamna ca suma pe care o oferi ca bacsis trebuie sa fie inregistrata oficial si impozitata. Cu alte cuvinte, atunci cand lasi bacsis, aceasta suma va fi adaugata pe bonul tau fiscal, ceea ce asigura ca este contabilizata si raportata autoritatilor fiscale. Asta inseamna ca aceste sume vor fi supuse unei taxe de 10%, iar faptul ca sunt inregistrate oficial va face ca distribuirea si gestionarea lor sa fie mai transparente.

Cum functioneaza procesul de fiscalizare a bacsisului?

Atunci cand primesti nota de plata, vei observa o sectiune dedicata bacsisului. Aici poti alege daca vrei sa lasi un bacsis si cat de mare sa fie suma. Poti alege sa lasi un procent intre 0% si 15% din valoarea totala a consumatiei. Aceasta suma se adauga pe bonul fiscal, iar la finalul platii, va fi inclusa in totalul pe care il vei plati.

Cum sunt impozitate suma de bacsis si implicatiile pentru angajati?

Din suma totala a bacsisului, se va percepe o taxa de impozit de 10%, care va fi directionata catre Stat. Aceasta inseamna ca, daca lasi 10 lei ca bacsis, 1 leu va merge catre impozit, iar 9 lei vor ajunge la angajatii care au contribuit la experienta ta in local.

Ce inseamna aceste schimbari pentru sectorul horeca?

Pentru industria ospitalitatii, aceste schimbari reprezinta o miscare catre mai multa transparenta si reguli mai clare. Bacsisul, care a fost adesea un subiect sensibil si dificil de urmarit si impozitat, devine acum mai usor de gestionat si de urmarit din punct de vedere fiscal.

Cat de importante sunt aceste schimbari pentru tine?

Daca esti un client regulat al restaurantelor sau cafenelelor, aceste schimbari ar trebui sa-ti ofere o perspectiva mai clara asupra modului in care bacsisul tau este tratat fiscal. De asemenea, daca esti interesat de cum sunt impozitate sumele pe care le lasi ca bacsis si cum ajung acestea la angajati, noile reguli iti ofera o imagine mai clara.

Daca te intereseaza modul in care afacerile din domeniul HoReCa functioneaza si vrei sa afli mai multe si despre aparatura folosita pentru a gestiona afacerile, sectiunea de blog al site-ului nostru iti va raspunde la nelamuririle pe care le aveai.

Descopera mai multe despre serviciile de fiscalizare pe care le punem la dispozitia afacerilor din Romania!

Descopera casele de marcat si celelalte produse de aparatura fiscala pe care le oferim!

Fii informat, deoarece nu se stie cand vei avea nevoie de aceste informatii chiar pentru propria ta afacere!