Dupa cum bine stii, o unitate comerciala are nevoie de un numar semnificativ de echipamente instalate inainte de a-si putea incepe corespunzator activitatile. Acelasi lucru se aplica si in cazul celor mai multe afaceri de pe piata, mai ales daca acestea vand servicii sau produse si implicit, sunt obligate sa elibereze bon fiscal clientului.
Prezenta si necesitatea acestui bon fiscal face din imprimanta fiscala o necesitate indiferent de cat de moderne sunt echipamentele tale. Poti avea un terminal POS bancar de ultima generatie, cu sistem Android si o multime de functii – nu il vei putea folosi daca nu poti elibera bon fiscal in conformitate cu legile in vigoare.
Totusi, ce este aceasta imprimanta fiscala? Este pur si simplu un aparat care printeaza bonuri? Ei bine, este mai mult decat atat – continua sa citesti acest articol pentru a afla mai multe despre acest tip de echipament.
Ce este imprimanta fiscala?
In termeni scurti, acest echipament este identificat ca un tip special de imprimanta utilizata pentru a printa bonuri fiscale (atat varianta pentru client, cat si varianta comerciantului) in conformitate cu legile in vigoare. O astfel de imprimanta trebuie sa fie autorizata si conforma cu specificatiile impuse de Stat sau entitatile aferente.
Din moment ce o astfel de imprimanta inregistreaza toate tranzactiile realizate la nivel de unitate comerciala, bonurile printate de aceasta pot fi comparate cu memoria casei de marcat in cazul aparitiei unor erori sau neclaritati.
Imprimante de bonuri traditionala vs. imprimante fiscale – care este diferenta?
Diferenta principala consta in modul de operare al fiecarui tip de imprimanta – in curand va fi evident de ce imprimantele fiscale sunt mult superioare oricarui alt tip de imprimanta.
- Imprimanta de bonuri traditionala opereaza in baza unui cartus de cerneala si a hartiei clasice; este practic o imprimanta in toata regula care poate fi folosita in interiorul unei unitati comerciale pentru printarea bonurilor;
- Imprimanta fiscala, pe de alta parte, opereaza in baza unui sistem de printare cu raze UV; hartia din aceasta este hartie termica, anume care reactioneaza la caldura. Astfel, atunci cand hartia este expusa razelor UV, anumite informatii se imprima pe aceasta. Avantajele acestui tip de imprimare sunt viteza crescuta, precizia de printare a informatiilor (fara erori sau pete de cerneala), precum si faptul ca inregistrarea tranzactiilor si printarea se realizeaza in timp real.
O ultima diferenta ar fi marimea echipamentelor. Imprimantele traditionale prezinta un mecanism de printare de dimensiuni relativ mari, din moment ce printarea efectiva se face prin punctia hartiei, pentru a fixa cerneala de aceasta.
Care sunt componentele unei imprimante fiscale?
Acest tip de imprimanta are patru componente principale care insumeaza totodata si procesul de functionare al echipamentului.
- Capul termic – acesta incalzeste hartia de imprimanta si este practic sursa de raze UV responsabila de imprimarea hartiei din imprimanta fiscala;
- Discul metalic – acesta invarteste rola de hartie in timpul printarii; rola este fixata pe discul metalic;
- Presa imprimantei – aceasta actioneaza capul termic al imprimantei fiscale asupra rolei de hartie; prin intermediul presei, hartia se incalzeste, astfel incepand procesul de printare;
- Bordul de comanda – acesta este responsabil de miscarea capului termic, implicit de precizia cu care acesta din urma printeaza bonul fiscal. Fara bordul de comanda, hartia din imprimanta ar fi expusa in totalitate razelor UV, deci printata integral.
Dupa cum poti observa, acest tip de imprimanta pare perfect pentru printarea bonurilor fiscale. De altfel, printarea prin intermediul razelor UV permite utilizarea diferitor tipuri de hartie, inclusiv hartiei prietenoase cu mediul – anume 100% reciclata.
Hartia prietenoasa cu mediul este marcata de culori sterse (albastru deschis, maro, printre altele).
Sunt imprimantele fiscale utile doar pentru printarea bonurilor?
Desigur ca nu!
Achizitia unei imprimante fiscale vine la pachet cu o adevarata imprimanta multifunctionala care poate fi de mare ajutor in cadrul unei afaceri la inceput de drum. De exemplu, alte cateva lucruri care mai pot fi facute cu o astfel de imprimanta sunt:
- Legitimatiile angajatilor sau vizitatorilor, dupa caz;
- Voucherele de cumparaturi, reduceri sau oferte speciale;
- Semnele comerciale care vor fi puse la raft, inclusiv semnele cu pretul produselor;
- Programul zilnic al angajatilor;
- Grafice si rapoarte aferente activitatii unitatii comerciale (si nu numai).
Aceste lucruri sunt posibil deoarece, dupa cum a fost mentionat, o imprimanta fiscala este compatibila cu mai multe tipuri de hartie. Astfel, poti printa date, informatii si poze chiar si pe hartie laminata!
Totodata, trebuie mentionat si faptul ca aceste imprimante, desi numite comun fiscale, pot fi regasite si in domeniile medical si geologic. Ele pot fi transformate cu usurinta in aparate de monitorizare cardiaca sau in aparate cu diferite aplicatii in domeniul geologiei.
Care este cea mai buna imprimanta fiscala pe care o poti avea in afacere ta?
Dupa parerea noastra, modelul FMP-350 este cel mai bun model de imprimanta fiscala pe care il poti avea in interiorul unitatii tale comerciale. Acest echipament este o imprimanta portabila care poate face toate cele mentionate cu o viteza ametitoare.
Principalul avantaj al modelului FMP-350 consta in faptul ca poate fi conectat la casele de marcat si dispozitivele tip Android. Astfel, conexiunile invechite nu mai sunt o problema – si totodata poti achizitiona cel mai nou model de casa de marcat Android.
Nu in ultimul rand, asemenea imprimante fiscale moderne vin la pachet cu o baza de date ce poate stoca pana la 200.000 de articole (produse si servicii) si poate aplica totodata o varieteta de taxe, reduceri si oferte (precum TVA, printre altele).
Un alt motiv pentru care investitia intr-o astfel de imprimanta ar trebui sa fie pe lista ta de prioritati consta in faptul ca aceasta poate procesa plati realizate cu tichete de masa, cash, card bancar, tichete cadou si nu numai. Astfel, atat clientul, cat si angajatorul se bucura de flexibilitate maxima la capitolul plati, implicit incasari!
Chiar ai nevoie de o imprimanta fiscala?
Raspunsul la aceasta intrebare deja a fost dat!
Daca nu vrei sa ai de-a face cu o imprimanta traditionala stangace si greoaie, atunci esti obligat sa iti procuri o imprimanta fiscala – si poti fi sigur ca o vei folosi la capacitate maxima. Totusi, trebuie sa retii faptul ca, daca vrei sa folosesti o asemenea imprimanta, atunci ai nevoie de un sistem cu un soft de gestiune si vanzare instalat pe acesta.
Mai exact, acest tip de imprimanta nu poate fi conectat la o casa de marcat traditionala (anume una cu imprimanta incorporata). Imprimanta fiscala este unul dintre echipamentele din ansamblul care creeaza o casa de marcat moderna (si deja prezenta in majoritatea unitatilor comerciale) – dispozitiv POS, afisaj client si terminal cu soft de gestiune, printre altele.
Daca vrei sa-ti modernizezi afacerea cu o astfel de imprimanta, butonul de mai jos te va duce catre sectiunea de imprimante fiscale a magazinului nostru online – apasa-l chiar acum!