Noutati legislative

TOP 4 cele mai frecvente intrebari despre stornare

Atunci cand administrezi o firma, exista mai multe procese si instrumente prin care platile de la si catre client sunt inregistrate. Printre acestea regasim factura fiscala si factura storno.

Factura fiscala este documentul emis pentru a concretiza faptul ca tranzactia de bunuri sau servicii dintre client si firma a avut loc. Pe aceasta sunt regasite detalii, precum produsele vandute sau serviciile prestate, date si insemne ale firmei, sumele achitate etc.

Bineinteles ca exista situatii in care pot aparea erori sau evenimente care sa necesite anularea facturii. Aici vine in ajutor stornarea.

Ce este o factura storno?

Procesul prin care este emisa o factura storno se numeste stornare. Pentru a storna o factura este emis un document ce are ca scop corectarea unei facturi fiscale emise ce a ajuns deja in posesia clientului.

Cand este emisa o factura storno?

Stornarea unei facturi incasate se face atunci cand:

  • Se observa o greseala a facturii fiscale emise initial, precum un numar prea mare sau prea mic de produse, discount aplicat gresit etc;
  • Cand clientul doreste un retur complet sau partial al produselor achizitionate. In acest caz se face o stornare partiala;
  • Cand clientul a achitat un avans si trebuie realizata regularizarea avansului in urma platii integrale. Este unul dintre cele mai intalnite cazuri in care este eliberata o factura storno;
  • Cand comanda este anulata si clientul nu mai doreste bunurile sau serviciile, dar factura a fost emisa si ajuns in posesia clientului. Acest lucru se intampla doar daca bunurile si serviciile nu au fost primite de catre client.

In eventualitatea in care clientul nu a intrat in posesia facturii fiscale, atunci stornarea nu se mai face, ci factura este anulata si este emisa una corecta. Factura anulata nu apare in inregistratile contabile, deoarece nu produce schimbari din punct de vedere fiscal.

In schimb, daca factura a intrat in posesia clientului, atunci are loc stornarea si inregistrarea contabila a facturii storno.

Cum se storneaza o factura?

Conform regulilor regasite in Codul Fiscal, in articolul 159, exista doua proceduri standard prin care se poate storna o factura incasata care a ajuns la beneficiar:

  • In cazul unei greseli privind sumele de bani sau a unui retur, pentru a storna o factura se poate emite o a doua factura in care toate valorile gresite sunt trecute cu semnul minus, la final fiind trecute detalii referitoare la factura emisa initial.
  • Procesul de stornare se poate face modificand direct pe factura fiscala gresela, trecand modificarile necesare ( precum valorile banesti trecute cu minus, pentru a echilibra balanta), datele de inregistrare ale documentului emis initial, toate acestea avand in vedere greseala facuta.

Ce ar trebui sa stii despre inregistrarea contabila a unei facturi storno?

In Codul Fiscal exista mai multe articole detaliate in ceea ce priveste corectarea facturilor fiscale prin stornare. Articolul 330 explica cu exactitate cand  cum trebuie intocmita o factura storno pentru o factura incasata.

Daca totusi lucrurile nu sunt suficient de clare, atunci apeleaza la o firma specializata in echipamente si sisteme fiscale care este la curent cu toate regulile si prevederile legale, care sa iti poata oferi asistenta necesara de care ai nevoie. Pentru orice detaliu sau necesitate fiscala, iti stam cu drag la dispozitie!