Additionally, paste this code immediately after the opening tag:

Cantarele electronice au un rol esential in gestionarea afacerilor din diferite industrii. Desi aceste dispozitive par sa functioneze in mod automat, precizia lor depinde in mare masura de un proces esential, numit verificare metrologica.

Continua sa citesti si afla mai multe despre cantarele electronice si despre importanta calibrarii lor!

De ce ai nevoie de un cantar electronic comercial?

Un cantar electronic comercial este un instrument de masura care foloseste senzori electrici pentru a determina greutatea unui obiect. Acest tip de cantar este folosit in multe domenii, cum ar fi comertul, HoReCa, in diferite industrii, agricultura, laboratoare sau serviciile postale.

Un cantar electronic comercial iti ofera mai multe beneficii, cum ar fi:

  • Precizie: un cantar electronic comercial poate masura greutatea cu o eroare minima, de obicei sub 1% din valoarea afisata.
  • Rapiditate: un cantar electronic comercial poate afisa greutatea instantaneu, fara sa fie nevoie sa astepti ca acul sa se stabilizeze, asa cum se intampla in cazul cantarelor clasice.
  • Confort: cantarul comercial este usor de folosit, de curatat si de intretinut. De asemenea, are functii suplimentare, cum ar fi memorarea datelor, calcularea pretului sau posibilitatea de conectare la alte dispozitive.
  • Conformitate: un cantar electronic comercial achizitionat de la un furnizor de incredere respecta standarde legale, care garanteaza calitatea si siguranta produselor si serviciilor oferite.

Ce este verificarea metrologica si de ce este importanta?

Calibrarea este procesul prin care se verifica si se ajusteaza performanta unui cantar electronic comercial in raport cu un etalon recunoscut si acceptat de catre toti agentii economici.

Etalonul este o greutate sau o masa cunoscuta cu exactitate, care se foloseste ca referinta pentru a verifica acuratetea cantarului. Calibrarea este importanta pentru ca:

  • Asigura acuratetea masuratorilor: verificarea metrologica corecteaza eventualele erori sau abateri ale cantarului, care pot fi cauzate de uzura, socuri mecanice, variatii de temperatura sau umiditate etc.
  • Protejeaza reputatia si profitul: calibrarea previne situatiile in care clientii sau autoritatile pot contesta corectitudinea masuratorilor si pot cere compensatii sau sanctiuni.
  • Respecta reglementarile legale: calibrarea este obligatorie pentru anumite tipuri de cantare electronice comerciale, care trebuie verificate periodic de catre firmele autorizate care ofera servicii de verificari metrologice cantar.

cantar electronic

Cat de des trebuie ca un cantar sa fie verificat metrologic?

Frecventa cu care trebuie sa calibrezi metrologic cantarul electronic comercial depinde de mai multi factori, cum ar fi:

Tipul si clasa de precizie a cantarului: cu cat cantarul este mai precis si mai sensibil, cu atat necesita o calibrare mai frecventa.

Modul si intensitatea de utilizare a cantarului: cu cat este folosit mai des si mai intens cantarul, cu atat se uzeaza mai repede si necesita o calibrare mai frecventa.

Conditiile de mediu in care functioneaza cantarul: cu cat mediul este mai schimbator si mai agresiv (temperatura, umiditate, praf, vibratii etc.), cu atat performanta cantarului este afectata si necesita o calibrare mai frecventa.

Cerintele legale sau contractuale: in functie de domeniul in care activezi, pot exista anumite cerinte legale sau contractuale privind frecventa calibrarii.

Cand trebuie calibrat metrologic un cantar electronic?

Calibrarea metrologica a unui cantar electronic este o operatiune obligatorie care se efectueaza periodic pentru a asigura corectitudinea si exactitatea masuratorilor.

Calibrarea metrologica a unui cantar electronic se realizeaza in doua situatii:

  • Verificare metrologica initiala – aceasta etapa se desfasoara inainte de punerea cantarului in functiune si are ca scop asigurarea conformitatii acestuia cu reglementarile.
  • Verificare metrologica periodica – aceasta etapa se efectueaza periodic si are scopul de a verifica acuratetea cu care cantarul performeaza si daca indeplineste standardele asteptate.

Astfel, cantarul ramane in parametrii legali si corespunde standardelor la momentul verificarii initiale.

  • Verificare metrologica dupa reparare sau modificare – dupa orice interventie de reparatie sau modificare efectuata asupra cantarului, se efectueaza o verificare metrologica pentru a se asigura ca acesta respecta in continuare standardele.

Calibrarea metrologica a unui cantar electronic este esentiala pentru a evita posibile erori de masurare, care pot avea consecinte negative asupra acuratetei cu care sunt masurate produsele, imaginii consumatorilor asupra firmei, profitabilitatii afacerii sau respectarii normelor legale.

Din acest motiv, iti recomandam sa colaborezi cu un laborator autorizat si acreditat pentru a efectua aceasta operatiune, in urma caruia obtii un buletin de verificare metrologica recunoscut de entitatile legale, in primul rand.

Daca ai nevoie de un cantar electronic pregatit pentru utilizare, fara sa aiba nevoie de verificare metrologica initiala, esti in locul potrivit.

Pe tehnicafiscala.ro gasesti o gama variata de cantare omologate, certificate, pregatite pentru utilizare. Nu mai pierde timpul, comanda si tu un cantar electronic comercial!