Noutati legislative

Casa de marcat versus imprimanta fiscala

Orice proprietar al unei afaceri comerciale are nevoie de suport informational in privinta alegerii dintre o casa de marcat si o imprimanta fiscala. Desi ambele tipuri de instrumente sunt folosite pentru a gestiona si contoriza platile, in timpul tranzactiilor, exista totusi anumite diferente.

In functie de tipul afacerii, sunt recomandate sa fie utilizate anumite case de marcat. In general, imprimantele fiscale sunt necesare pentru a fi folosite pentru operatiuni specfice doar anumitor modele de afaceri.

In urmatoarele randuri sunt prezentate principalele diferente dintre o imprimanta fiscala si o casa de marcat. Pentru a face o alegere responsabila, aceasta trebuie asumata in cunostinta de cauza.

Casa de marcat

O casa de marcat este un dispozitiv electronic prin intermediul caruia sunt calculate tranzactiile financiare. Cele mai multe case de marcat au in componenta lor: un display cu tastatura, utilizata pentru a introduce date, un scaner, un sertar special pentru depozitarea banilor si un dispozitiv pentru tiparirea chitantelor.

Avand in vedere progresul tehnologic, casele de marcat au fost imbunatatie pentru a efectua o gama variata de calcule realizate pe baza de functii specifice domeniului comercial si de gestiune a documentelor fiscale. Mai exact, pot procesa carduri de credit, verifica date personale si inventaria diferite informatii obtinute in timpul operatiunilor de baza.

Cum iti poti valorifica afacerea prin intermediul caselor de marcat?

Casele de marcat prezinta numeroase calitati care valorifica majoritatea afacerilor in care sunt folosite. Au un sistem de afisaj prietenos, usor de utilizat, interfete multiple, PIN PAD ready pentru conectarea diferitelor dispozitive de acceptare a cardurilor bancare, cititoare coduri de bare.

Prezinta mai multe moduri de functionare, in functie de operatiuni, fiind fabricate pentru diferite functionalitati, precum: Vanzari, Rapoarte, Rapoarte fiscale, Programare, Service, Conexiune PC, Rap.Info AMEF, Teste, Jurnal Electronic.

Aceste functionalitati sunt potrivite pentru afacerile mici care efectueaza doar vanzari, eliberare chitate, incaseaza bani, plati prin cash sau carduri de credit.

Imprimanta fiscala

O imprimanta fiscala este un tip de casa de marcat care functioneaza odata ce este conectata la un calculator. Imprimantele de acest fel nu necesita un cartus de cerneala, au o viteza mare de imprimare si un nivel scazut de zgomot.

De cele mai multe ori, imprimantele fiscale au “auto-cutter”, un taietor incorporat pentru a separa chitantele imprimate. In memoria sa sunt stocate toate informatiile referitoare la inregistrarile comerciale efectuate si pot fi prezentate cu usurinta autoritatilor fiscale in cazul in care sunt solicitate.

Imprimantele fiscale reusesc sa imbunatateasca calitatea procesului de gestionare a tranzactiilor. Principalul terminal al imprimantelor fiscale este dispozitivul POS. Acesta este un sistem computerizat, care proceseaza vanzarile, stocheaza platile efectuate, inventarul si datele clientilor. Acest sistem este mult mai convenabil, atat pentru clienti, cat si pentru casieri.

Ce imbunatatiri ofera o imprimanta fiscala afacerilor?

Imprimantele fiscale sunt potrivite comerciantilor care doresc sa gestioneze toate tipurile de vanzari, plati si functii de afaceri, printr-un sistem computerizat si simplificat.

In timp ce o casa de marcat calculeaza totalul vanzarilor, imprima chitante si are incorporat un sertar de bani, o imprimanta fiscala cu sistem POS gestioneaza functiile de baza ale casei de marcat plus alte operatiuni esentiale procesului de gestionare a afacerii.

Dintre aceste functii suplimentare enumeram: urmarirea inventarului, adica din stoc sunt reduse automat produsele vandute, urmarirea datelor clientilor, pentru a eficientiza efectuarea platilor pentru achizitii repetate si folositoare in cazul returnarilor.

Diferente de contabilitate intre casa de marcat si imprimanta fiscala

In primul rand, pe chitantele eliberate de o imprimanta fiscala sunt tiparite mai multe informatii: suma platita, indici ai produselor cumparate, descrierea marfurilor. In comparatie cu modelul chitantelor tiparite de o casa de marcat, unde exista doar suma platita si numarul de produse achizitionate.

Spre deosebire de casele de marcat, imprimantele fiscale stocheaza mult mai multe informatii despre inventariat, desfasurator, vanzari si clienti. Avand toate aceste date memorate, operatiunile comerciale ajung sa fie mult eficientizate. O imprimanta fiscala ajuta si in procesul de gestiune al intregii afaceri.

Un alt aspect care difera intre cele doua optiuni este pretul de achizitie. O imprimanta fiscala este mai scumpa decat o casa de marcat, pentru ca indeplineste mai multe functii. Pretul unei case de marcat comercializata de CriaSoft este cuprins intre 850 lei si 1150 Lei, pe cand o imprimanta fiscala costa intre 1425 lei si 1690 Lei.

Imprimantele fiscale nu dispun de tastatura sau display operator, ca in cazul caselor de marcat. Asadar, nu este nevoie de dispozitive suplimentare pentru a procesa o plata. Singurul terminal necesar este sistemul POS. Mai mult, o imprimanta fiscala permite mai multe modalitati de plata si pot procesa diverse discounturi, spre deosebire de o casa de marcat care opereaza doar cu plati cash si card.

O optiune in plus de care imprimantele fiscale se bucura este functia “auto-cutter” care separa bonurile fiscale intre ele. Daca la o casa de marcat bonurile sunt eliberate succesiv, imprimanta fiscala are incorporat un sistem tip taietor de chitante.

Care optiune este potrivita pentru afacerea ta? 

In cazul in care trebuie sa incasati plati mici sau sa efectuati procese standard comerciale, incasare numerar, card, atunci cea mai buna alegere este o casa de marcat. Cu metodele de baza puteti sa imprimati chitante pentru clienti, sa adaugati si sa urmariti impozitele din vanzari si sa stabiliti raportul zilnic de vanzari.

Imprimantele fiscale sunt, mai degraba, potrivite comerciantilor care vor un sistem de gestionare pentru toate tipurile de vanzari, plati si functii destinate actiunilor comerciale intre diferite firme.

De asemenea, in cazul in care vrei un sistem computerizat si simplificat care sa integreze mai multe operatiuni, atunci imprimantele fiscale sunt cea mai buna alegere. De cele mai multe ori, supermarket-urile, de tip retail, apeleaza la un astfel de sistem. Pentru mai multe informatii, contacteaza specialistii nostri la numarul: 0735.226.660