Atunci cand deschizi o unitate comerciala sau pur si simplu o firma/afacere care vinde produse sau servicii, vei avea nevoie si de o casa de marcat pentru a putea elibera bon fiscal – atat pentru tine, cat si pentru clientii tai.
Ceea ce oamenii de afaceri noi in domeniu nu stiu este faptul ca, pentru a utiliza in mod corespunzator o casa, aceasta trebuie sa treaca prin procesul de fiscalizare casa de marcat. Acest proces implica, de regula, doar 4 pasi – procesul poate deveni mai rapid daca decizi sa te bazezi pe un service autorizat.
Ai putea completa pasul aferent fiscalizarii in sine personal – anume sa aduni si sa livrezi documentele necesare – dar colaborarea cu un service autorizat va ramane necesara, dupa cum vei vedea in cele ce urmeaza.
Fara alte introduceri, iata care este procedura completa pentru fiscalizarea unei case de marcat!
Pasul de baza – achizitionarea unei case de marcat
Evident, ai nevoie de echipamentul respectiv pentru a putea incepe procesul de fiscalizare casa de marcat. Din fericire, ai posibilitatea de a cumpara atat case noi, cat si case second-hand, dupa posibilitati. Magazinul nostru online iti pune la dispozitie toate tipurile de echipamente de care ai putea avea nevoie – case de marcat, imprimante fiscale, sisteme POS, softuri de vanzare, sertare de bani, cantare, terminale si asa mai departe.
Dupa ce achizitionezi casa, trebuie sa incepi crearea primului dosar relevant acestui proces – anume cel care iti va oferi un NUI (Numar Unic de Identificare A.M.E.F). Acest dosar trebuie depus la D.G.F.P (Directia Generala a Finantelor Publice) din judetul punctului de lucru.
Important – dosarul mentionat nu trebuie depus in judetul unde firma/afacerea ta are sediul social, ci in raza judetului aferenta punctului de lucru unde va fi instalata casa de marcat ce urmeaza a fi fiscalizata!
Ce trebuie sa contina dosarul?
Aici lucrurile devin putin complicate. Pentru acest prim dosar, vor fi necesare documente atat de la firma ta, cat si de la service-ul autorizat (noi iti putem pune la dispozitie si servicii de fiscalizare casa de marcat si nu numai).
Apoi, trebuie sa iei in calcul si modul in care casa va fi utilizata, deoarece acesta influenteaza numarul si tipul documentelor necesare. Astfel, trebuie sa stii daca echipamentul va fi instalat intr-un punct de lucru fix, in regim de comert ambulant, sau in regim de transport alternativ.
Astfel, tu va trebui sa pregatesti:
- Copie C.U.I si C.I.F, dupa caz;
- Copie buletin sau cartea de identitate a administratorului firmei;
- Copie dovada punct de lucru (inchiriere, vanzare-cumparare, comodat);
- Certificat constatator aferent infiintarii punctului de lucru, inclusiv Rezolutia ONRC;
- Declaratie pe proprie raspundere aferenta locului de utilizare al casei;
- Pentru fiscalizare casa de marcat in regim de comert ambulant – certificat constatator cu activitati la terti aferent unor coduri CAEN specifice + declaratie pe proprie raspundere aferenta folosirii casei in regim ambulant;
- Pentru fiscalizare in regim de transport alternativ – certificat constatator cu activitati la terti aferent codului CAEN 4939 + declaratie pe proprie raspundere aferenta folosirii casei in regim transport alternativ + talon auto, carte auto, autorizatie ARR, copie conforma ARR, contract de afiliere aplicatie (daca se aplica), copie dupa cartea sau buletinul de identitate al soferului.
Pasul 2 – depunerea dosarului mentionat
Dupa cum a fost mentionat, dosarul trebuie depus la D.G.F.P. Daca dispui de o semnatura electronica pentru firma ta, pot completa online formularul C801 care are acelasi scop – anume obtinerea NUI-ului aferent casei de marcat.
Te poti baza pe serviciile oferite de noi dupa obtinerea acestui NUI. Pentru continuarea procesului de fiscalizare casa de marcat, dar si pentru instruirea personalului tau si programarea articolelor in memoria casei, poti apela la Cria Soft Solutions. In cazul in care alegi sa semnezi un contract de service cu noi, atunci serviciile mentionate iti sunt oferite gratuit.
Pasul 3 – Fiscalizarea efectiva a casei de marcat
Conform art. 102, alineat 8 si 9 din HG479/2003, completata cu HG804/2017, toti distribuitorii autorizati sau unitatile acreditate din reteaua acestora au obligatia de a incheia un contract de service cu o firma autorizata in domeniu. Tocmai de aceea, dupa ce obtii NUI-ul, ne poti contacta fara nicio grija, iar noi vom continua procesul de fiscalizare casa de marcat pentru tine.
Pentru acest pas avem nevoie de casa de marcat, de NUI, de copiile CUI si CIF, de copia dupa buletinul sau cartea de identitate a administratorului si de lista servicii sau produse pe care doriti sa le puneti la dispozitie clientilor.
Ultimul pas – Vizarea actelor
Dupa terminarea procesului de fiscalizare casa de marcat, va trebui sa asiguri vizarea actelor necesare functionarii si operarii echipamentului. Inaintea avizarii, firma de tehnica fiscala alaturi de care colaborezi se va prezenta la sediul de lucru si va instala casa de marcat – si va elibera, totodata, primul bon fiscal al acesteia.
Vizarea actelor se face la Administratia Generala din raza punctului de lucru al casei de marcat si are in vedere un dosar format din:
- Declaratia de instalare a echipamentului, intocmita de service-ul autorizat;
- Copie dupa NUI;
- Cartea de interventii intormita de service;
- Registrul Special al echipamentului;
- Copie CUI;
- Copie CIF;
- Copie dupa cartea sau buletinul de identitate al administratorului;
- Primul Raport Z, precum si primul bon fiscal al casei de marcat care a fost fiscalizata.
Important – declaratia de instalare trebuie vizata in 4 exemplare, dintre care 2 vor trebui predate catre service-ul autorizat care se ocupa de echipamentul tau.
Important – in cazul in care punctul de lucru in care este instalata casa de marcat nu se afla in raza sediului social al firmei tale, Registrul Special al echipamentului trebuie vizat si la Administratia Financiara din raza sediului social al firmei tale, insotit de documentele de mai sus.
Vizarea documentelor mentionate este ultimul pas necesar din intregul proces de fiscalizare casa de marcat. Odata finalizat si acest ultim pas, poti emite bonuri fiscale – deci realiza vanzari de servicii si produse.
Important – Registrul Special, o copie dupa declaratia de instalare, cartea de interventie si NUI-ul (toate mentionate in procesul de vizare), trebuie sa fie prezente in permanenta langa casa de marcat de care acestea tin. Documentele vor fi cerute si verificate la orice vizita a inspectorilor ANAF.
Intregul proces poate deveni simplu daca decizi sa apelezi la serviciile noastre aferente fiscalizarii – fiscalizare casa de marcat, predare memorie fiscala si conectare directa ANAF. Evident, poti incheia cu firma noastra si un contract de service, caz in care te bucuri de mai multe beneficii si ai garantia ca afacerea ta nu se va opri din vanzari din cauza unei probleme la casa de marcat!